Cengiz Özkan | Masters of Anatolia • TivoliVredenburg Utrecht

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cengiz Özkan | Masters of Anatolia • TivoliVredenburg Utrecht

27 May 2023 | 20:15

€36

Cengiz Özkan is de meester van de melancholie. Luister maar eens naar zijn inmiddels klassiek geworden CD Oh Instanbul. Terwijl Istanbul ook een bruisende, en hier en daar zelfs bijna oorverdovende stad is, liet Cengiz Özkan op Oh Istanbul de verstilde kant van de metropool horen, waarvan je de beelden herkent van het Istanbul zoals Orhan Pamuk de stad beschrijft. Cengiz Özkan komt met een ensemble van eminente instrumentale begeleiders. Hij treedt op als laatste grootmeester van de Turkse muziek in dit eerste seizoen van de serie Masters of Anatolia.

Özkan specialiseerde zich op de saz en kreeg zijn eerste bekendheid toen hij, net nadat het Turkse kolonelsregime was verdreven, in 1989 voor de Turkse radio ging werken. Sindsdien bouwde hij in eigen land en internationaal een indrukwekkende carrière op, met spraakmakende albums als Kırmızı Buğday, Rood graan (1997), Ah Istanbul (2000) en In Saklarım Gözümde Güzelliğin (2003). Het laatstgenoemd album werd geïnspireerd door de Alevitische troubadour-dichter-zanger Aşık Veysel. Ozkans CDs verschenen allemaal op het Kalan platenlabel, een vooruitstrevend label dat altijd oog had voor de diversiteit in de Turkse samenleving en dit combineerde met kwalitatief hoogstaande opnames en gedetailleerde documentatie, waaronder nog het prachtige Hayâlmest uit 2015.

Özkans muziek is stevig verankerd in de Anatolische folklore-tradities, maar hij is ook een vernieuwer. Enerzijds nam hij ook een CD op met de Turkse volksmuziekzanger Muharrem Temiz, in 2001, anderzijds, in 2018, ook met de meer rock-achtige zanger Hakan Altun. Hij componeerde hij ook geregeld muziek voor films en televisieseries, waarvan het Turkse publiek hem ook goed kent. En hij was zelfs werkzaam als acteur, in de rol van een zanger in de misdaadserie Pusat.

Mede mogelijk gemaakt door Fentener van Vlissingen Fonds, Fonds Podiumkunsten en Stichting Dioraphte.

Details

Date:
27 May 2023
Time:
20:15
Cost:
€36
Website:
https://bit.ly/cozkanutrecht

Organizer

Mystiek Productions
Email
info@mystiekproductions.nl
View Organizer Website

Venue

Tivoli Vredenburg
Vredenburgkade 11
Utrecht, 3511 WC Nederland
+ Google Map
Phone
030 760 6777
View Venue Website